Hibe duyuruları, projelerden haberleri, Erasmus, Erasmus+, Proje, Proje haberleri, Happy Kids, Hibe, Ali Ulusoy, Ulusal Ajans, STGM, Sivil Düşün

Proje Haberleri, projelerden haberler, hibe duyuruları, ortak bulma ve arama, proje yaygınlaştırma, iş ve eleman ilanları


Sayfa Linki : https://www.projehaberleri.com/roportaj-detay/11_erasmus-genc-girisimci-adayi-sofija-stojanovska

RÖPORTAJLAR

Tümü

Erasmus Genç Girişimci adayı Sofija Stojanovska

29.11.2022 (1 Yil, 6 Ay önce) Okunma 0Yorum
Ali ULUSOY tarafından Sofija Stojanovska ile yapılan röportaj...

Erasmus Genç Girişimci adayı Sofija Stojanovska

 

KUZEY MAKEDONYA'DAN GENÇ GİRİŞİMCİ SOFIJA ile TANIŞIN

 

Bu hafta Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Genç Girişimciler için Erasmus programı kapsamında Yaşam Boyu Eğitim Derneği organizasyonunda çalışan Kuzey Makedonya'dan Genç Girişimci Sofija Stojanovska ile tanışma ve konuşma fırsatı bulduk.

 

Sofija Hanım 2 aydır Ankara'da yaşıyor. Sofija ile Ankara'da yaşamı, kültürü, yemekleri, yaptığı işleri ve Erasmus Genç Girişimcilik Programı'nı konuştuk.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Toplumda değişim yaratmaya ve sadece kendi toplumunda değil ülkemizde de etki yaratmaya hevesli bir gençle tanışmak çok güzel Sofija. İlk olarak bize Sofija'nın kim olduğunu söyleyebilir misin?

 

Sofija Hanım: Öncelikle beni burada, organizasyonunuzda ağırladığınız için teşekkür ederim. Ayrıca, bir aracı kuruluş olan ve tüm programı destekleyen Kuzey Makedonya'dan NCDIEL kuruluşundan sevgili Jelena Kostic'e teşekkür etmek istiyorum

 

Sofija, 4 yıldır STK sektöründe çalışan ve UNICEF Kuzey Makedonya ve UNICEF Hırvatistan ile projelerde yer almış ve geçen yıl Engellilik ve kaynaştırma konusunda Makedonya’nın Kuzeyinden Yardımcı Teknoloji Derneği'nin “Pencereleri Aç” projesinde çalışmış olan genç, dinamik bir kişidir.

 

 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon okudum ve mesleki angajmanımın çoğu engellilik konusu, sosyal içerme, erken çocukluk eğitimi ve yaygın eğitim ile ilgili. O zamanlar H.E UK Büyükelçisi ile British Residence Skopje'de de çalıştım ve bu tür bir ortamda çocuklarla çalışma fırsatı bulmak benim için verimli oldu. Hem eğlendim hem de farklı kültürlerin nasıl işlediğine dair birçok şey öğrendim. Eğitimim sırasında Zagreb Üniversitesi Eğitim ve Rehabilitasyon Bilimleri Fakültesi'nde de değişim öğrencisiydim ve bu süre zarfında UNICEF Hırvatistan'da Kaynak Geliştirme Departmanında profesyonel olarak çalıştım ve bu da keyifli bir deneyim oldu. Tüm bunları göz önünde bulundurarak şu sonuca varmalısınız ki ben şu anda 3 ülkede mesleki deneyime sahip dinamik bir insanım ve sadece kendi ülkemde değil, yaşadığım ülkelerde de aktif bir vatandaş olmak isteyen biriyim.- mesela şu anda Türkiye'de.

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Peki ya ilgi alanlarınız, hobileriniz ve sonuçta Ankara'yı ve Türk kültürünü nasıl buluyorsunuz?

 

Bayan Sofija: Seyahat etmeyi seviyorum! Boş zamanlarımda spor yapmaktan keyif alıyorum – 5 yıldır spor yapıyorum ve çok fonksiyonlu spor yapıyorum. Aslında, alıştığım ve antrenörümle ilgili herhangi bir değişiklik yapmak istemediğim için- şu anda profesyonel olarak spor yapan ve ayrıca bu yıl vücut geliştirme dünyasında muhteşem yarışmalara katılmış ve kazanmış olan, Kuzey Makedonya'dan Bayan Katerina Popeva’dan çevrimiçi dersler alıyorum. Yoga yapmayı ve yürüyüş yapmayı da seviyorum, doğada vakit geçirmeyi ve yemek yapmayı seviyorum. Sağlıklı yemek yapmaya çalışıyorum ama itiraf etmeliyim ki kekler benim zayıf yanım ve kek pişirmeye aşığım. En önemlisi ise, Türk yemeklerine bayılırım. En sevdiğim yemeklerden bazıları, çorba, dondurmalı katmer (tatlı), tavuk dürüm ve pilav.  Kültür, sanat ve tiyatroyu da çok seviyorum ve Türkçe konuşup anlayabildiğim için geçen ay Ankara'da bir tiyatro oyununu izleme fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Hugo'nun Sefiller – Les Miserables'ını izledim ve çok beğendim. Harika oyun ve harika sahne ve efektler. Bu şans Makedon aktörlerin oynayabilecekleri şartlar ve güzel sahneler olmadığı için Kuzey Makedonya'da sahip olmadığımız bir şey. Türkiye'de birçok kez bulundum ve bu ülkeyi ve dili seviyorum. Bu yüzden bu programı özellikle bu ülkede yapmaya karar verdim.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Erasmus Girişimcilik Programı nedir, nasıl duydunuz, nasıl başvurdunuz anlatır mısınız?

 

Bayan Sofija: Genç Girişimciler için Erasmus, yeni veya hevesli girişimcilere diğer Katılımcı Ülkelerde küçük işletmeler yürüten deneyimli girişimcilerden öğrenme şansı veren bir sınır ötesi değişim programıdır. Deneyim alışverişi, yeni girişimcinin küçük bir firmayı yönetmek için gereken becerileri kazanmasına yardımcı olan deneyimli girişimci ile kaldığı süre boyunca gerçekleşir. Ev sahibi, işine ilişkin yeni bakış açılarından yararlanır ve yabancı ortaklarla iş birliği yapma veya yeni pazarlar hakkında bilgi edinme fırsatları elde eder. Program mali olarak Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Programı bir arkadaşımdan duydum ve profesyonel kariyer yolumda değişiklik yapmak istediğim için programın neler sunduğunu ve benim için uygun olup olmadığını kontrol etmeye karar verdim. Genç Girişimciler için Erasmus web sayfasını kontrol ettim, ülkemden program için irtibat kişisiyle iletişime geçtim ve fikir aklıma gelir gelmez başvuru sürecini başlattım. Profil oluşturma, özgeçmişinizi güncelleme, başvuru formu doldurma ve soruları yanıtlamanın yanı sıra, gerçekleştireceğiniz iş fikri ile ilgili ayrıntılı bir iş planı oluşturmanız gerektiğinden, başvuru süreci biraz uzun. Aracı kuruluşum olan NCDIEL'in desteği sayesinde formları başarıyla tamamladım ve programa başvurdum.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Gençleri bu programa başvurmaya teşvik eder misiniz?

 

Bayan Sofija: Elbette! Eğer siz, bunu okuyorsanız, gençseniz ve kendi işinizi kurma fikriniz varsa, Avrupa Komisyonu programlarını incelemenizi öneririm. İyi fikirlere ve biraz deneyime sahip herkes için bir uyum programı vardır.

 

----------  Çeviri: Cenay GÜRHAN tarafıdan İngilizce'den Türkçe'ye çevirilmiştir. ---------

 

 

 

projehaberleri.com sitesine üye olun ayrıcalıklı olun, ilk bilen siz olun....   https://www.projehaberleri.com/yeni-uyelik

 

MEET SOFIJA – YOUNG ENTREPRENEUR FROM NORTH MACEDONIA

 

     This week we had opportunity to meet and talk with Sofija Stojanovska, Young Entrepreneur from North Macedonia which as part of the program Erasmus for Young Entrepreneurs financed by the European Union, is working in the organization Yaşam Boyu Eğitim Derneği (Lifelong Learning Association) in Ankara, Turkey.

     Ms. Sofija is staying in Ankara for 2 months already and we talked with her about how does she like the life in Ankara, the culture, food, as well as about the work she is doing and the Erasmus Young Entrepreneurship Program.

 

 

Ms. Sofija attended reception hosted by TAD about the Turkish Republic Day.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: It is so nice to meet a young person who is enthusiastic about creating change in the society and making impact , not only in her own community but also in our country. Can you tell us who is Sofija?

 

Ms. Sofija: First of all I would like to thank you for hosting me here in your organization. Also I want to thank my dear Ms. Jelena Kostic from NCDIEL organization from North Macedonia which is an intermediary organization and is supporting the whole program.

Sofija, well, is a young, dynamic person who works in the NGO sector for 4 years until now and was engaged in projects with UNICEF North Macedonia, UNICEF Croatia and last year was working at the Association for Assistive Technology “Open the Windows” from North Macedonia on the disability and inclusion topic. I studied Special Education and Rehabilitation and mostly all of my professional engagement is related to the disability topic, social inclusion, early childhood education and non formal education. I also worked at British Residence Skopje with H.E UK Ambassador to North Macedonia back then and having the opportunity to work with children in this kind of enviroment was fruitful for me. I enjoyed it as well as I learned many things about how different culture functions. During my studies I also was an exchange student at the University of Zagreb, Faculty of Educational and Rehabilitational Sciences and during that time I was professionally engaged in the Fundraising Department at UNICEF Croatia which was another enjoyable experience. Having all of this into consideration you must conclude that I am dynamic person with professional experience in 3 countries now and I am someone who wants to be active citizen not only in my own country but also in the countries I live – for example in Turkey at the moment.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: What about your interests, hobbies, and how do you like Ankara and Turkish culture after all?

 

Ms. Sofija:I love travelling! In my free time I enjoy doing sports – I workout for 5 years and I practice multifunctional fitness. Actually, since I got used to and I didn’t want to make any change regarding my trainer – right now I am having online classes with my best coach, Ms. Katerina Popeva from North Macedonia which in professional and also this year took part and won amazing competitions in the bodybuilding world. I also love doing yoga and hiking, I love spending time in nature and I love cooking. I am trying to cook healthy, but I must admit that cakes are my weak part and I am just in love with baking cakes. Another this is that I love, I adore Turkish food. One of my favourite dishes are çorba (soup), dondurmali katmer (sweet), tavuk durum, pilav. I also love culture, art and theatre and I am very happy that last month I had opportunity to visit a theater play here in Ankara since I can speak and understand Turkish. I watched Sefiller – Les Miserables by Hugo and I enjoyed it. Amazing play and amazing scene, effects. Something that we don’t have in North Macedonia since Macedonian actors do not have conditions and nice scenes where they can play. I have been in Turkey many times and I love this country and language. That is why I decided to do this program specifically in this country.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Can you tell us what is Erasmus Entrepreneurship Program, how did you hear about it, how did you apply?

 

Ms. Sofija: Erasmus for Young Entrepreneurs is a cross-border exchange program which gives new or aspiring entrepreneurs the chance to learn from experienced entrepreneurs running small businesses in other Participating Countries. The exchange of experience takes place during a stay with the experienced entrepreneur, which helps the new entrepreneur acquire the skills needed to run a small firm. The host benefits from fresh perspectives on his/her business and gets the opportunities to cooperate with foreign partners or learn about new markets. The program is financially supported by the European Commission. I heard about the program by friend and decided to check what does the program offer and if it is maybe suitable for me since I wanted to make change in my professional career path. I checked the Erasmus for Young Entrepreneurs webpage, contacted the contact person for the program from my country and started the application process once I had the idea. The application process is a little bit long since you need to create profile, update you CV, fill an application form and answer questions as well as to create a detailed business plan about the business idea that you are going to realize. Thanks to the support from my intermediary organization – NCDIEL I completed the forms successfully and applied for the program.

 

Yaşam Boyu Eğitim Derneği: Would you encourage young persons to apply for this program?

 

Ms. Sofija: Of course! If you, the one reading this, if you are young and having idea about opening you own business I would suggest exploring the European Comission’s programs. There is a fit for everyone with good ideas and some experience.

 

 

 

projehaberleri.com sitesine üye olun ayrıcalıklı olun, ilk bilen siz olun....   https://www.projehaberleri.com/yeni-uyelik

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu röportaja daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
ANKETLER
Hibe projelerine proje teklifi yazma konusunda kendinizi yetkin hissediyor musunuz?
Bu ankete toplam 19 kişi katıldı.