Hibe duyuruları, projelerden haberleri, Erasmus, Erasmus+, Proje, Proje haberleri, Happy Kids, Hibe, Ali Ulusoy, Ulusal Ajans, STGM, Sivil Düşün

Proje Haberleri, projelerden haberler, hibe duyuruları, ortak bulma ve arama, proje yaygınlaştırma, iş ve eleman ilanları

Sayfa Adresi : https://www.projehaberleri.com/haber-detay/182_sabanci-vakfi-hibe-programi-2023-basvurulari-basli

HİBE DUYURULARI

Tümü

SABANCI VAKFI HİBE PROGRAMI 2023 BAŞVURULARI BAŞLIYOR!

(16 Ay, 8 Gün önce) 394 İzlenme 0 Yorum
Kadın, genç ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen Sabancı Vakfı, sivil toplum kuruluşlarının “eğitim” alanında uygulayacağı projeleri bekliyor. Hibe Programı kapsamında alınacak online başvurular 2 Ocak 2023’te başlayıp, 8 Şubat 2023 saat 17.00’de sona erecek.

 

SABANCI VAKFI HİBE PROGRAMI 2023 BAŞVURULARI BAŞLIYOR!

16 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında 218 projeye hibe veren Sabancı Vakfı, 2023 yılı hibe programı çerçevesinde; kadıngenç ve engellilere yönelik “Nitelikli Eğitim, Eğitime Erişimin ve Devamın Desteklenmesi” ile “Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi” başlıkları altında sivil toplum kuruluşlarından gelecek proje başvurularını değerlendirecek.

Başvuru yapacak kurumların projeleri ile, nitelikli eğitime eşit erişim, kız çocuklarının eğitime devamı, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele, haklara dair farkındalık ve güçlenme, bağımsız yaşam ve erişilebilirlik, iklim değişikliği gibi alt temalardan en az birine değinen çalışmalar önermesi bekleniyor.

Kurumların en az bir ortak ile başvurmaları gerekiyor.

Projelerin en erken 17 Temmuz 2023 itibariyle başlaması, en geç 12 Temmuz 2024’te son bulması ve temel faaliyetlerinin Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. Toplamda 4,5 milyon TL hibe dağıtılacak program kapsamında proje başına en az 200.000 TLen fazla 600.000 TL verilecek.

Hibe Programı’na dair detaylı bilgi için Başvuru Rehberi ve Sıkça Sorulan Sorular bölümlerini inceleyebilir, başvuru yapmak için 2 Ocak tarihinde bu sayfada yayımlanacak başvuru linkini kullanabilirsiniz. (https://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-degisim/2023-basvurulari)

 

 

2. Başvuru Kuralları

 

2.1 Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu

 

Yalnızca T.C. yasalarına göre kurulmuş ve Türkiye’de yerleşik:

  • ·     Dernekler ·         
  •       Vakıflar
  • ·     Kooperatifler
  • ·     Üniversiteler Hibe Programı’na başvurabilirler.

Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’de yerleşik olmayan sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, vakıf ve derneklerin iktisadi işletmeleri, özel şirketler, ticaret ve sanayi odaları, okullar, kamu kurum ve kuruluşları ile bu kuruluşların birimleri/müdürlükleri/şubeleri/vakıfları, vb. Hibe Programı’na başvuru yapmak için uygun değildir. Ancak bu kurumlar proje ortağı olarak yer alabilirler.

Dernek, vakıf ve kooperatifler, merkez ve şubeleri dahil olmak üzere Hibe Programı’na tek bir proje ile başvurabilirler. Üniversiteler rektörlüğün onay ve imzası bulunması ve başvuruların farklı birimlerden (meslek yüksekokulları, araştırma merkezleri, fakülteler vb.) olması kaydıyla, birden fazla başvuruda bulunabilirler.

 

Bir kurum proje sahibi olarak yalnızca bir başvuru yapabilir, fakat kurumun birden fazla projenin ortağı olması mümkündür.

Hibe Programı’na bireysel başvuru yapılamamaktadır.

 

2.2 Proje Ortakları

Hibe Programı kapsamında yalnızca ortaklıkları bulunan projelere destek verilecektir.

Bir projenin birden fazla ortağı olmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’de yerleşik olmayan sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, vakıf ve derneklerin iktisadi işletmeleri, özel şirketler, ticaret ve sanayi odaları, okullar, kamu kurum ve kuruluşları ile bu kuruluşların birimleri/müdürlükleri/şubeleri/vakıfları, vb. başvuru yapmaya uygun kurumlar olmadıkları için Hibe Programı’ndan doğrudan yararlanamazlar. Ancak Hibe Programı kapsamında bir projenin ortağı olarak yer alabilirler.

Başvuru yapmaya uygun olan kurumların hem kendi projeleri ile başvuruda bulunması, hem başka kurumların proje ortağı olması herhangi bir sakınca oluşturmaz.

Ortaklık ilişkisinde aranan bazı özellikler aşağıdaki gibidir:

 

·      Ortakların projenin uygulanmasında önemli rollerinin olması

·      Ortakların proje kapsamındaki görev tanımlarını bilmeleri ve görevlerini yerine getirmeleri ·     Ortakların Sabancı Vakfı ile yapılacak görüşmelere aktif katılım sağlamaları

·      Yürütücü kurumun, ortaklarını belirli aralıklarla projedeki gelişmeler hakkında bilgilendirmesi ·          Yürütücü kurumun, proje değişiklikleri konusunda ortakların görüşlerini alması.

 

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında yalnızca ortaklıkları bulunan projelere destek verilmesinin amaçlarından biri farklı kurumların iş birliğini teşvik etmektir. Bu nedenle projeye dahil olan her kurumun kendi tüzel kişiliği olması beklenmektedir. Aynı tüzel kişiliği paylaşan farklı şube, birim ya da fakülteler aynı projede başvuran ve ortak olarak yer alamazlar. Ancak birlikte çalışmalarında sakınca yoktur.

 

2.3 Hibe Tutarı ve Bütçe

 

2023 Hibe Programı kapsamında, uygun görülen projelerin tümüne verilecek hibenin toplam tutarı en fazla 4.500.000 TL’dir. İstenen nitelikte başvuru olmaması durumunda Sabancı Vakfı, kalan fonların kullanılmaması hakkını saklı tutar.

 

Proje başına verilecek hibeler aşağıda belirtilen en az ve en fazla tutarlar arasında olacaktır:

  • ·      En az  200.000 TL   
  •        En fazla 600.000 TL

 

Sabancı Vakfı’ndan talep edilen miktarın yukarıda belirtilen tutarların altında veya üstünde kalması durumunda proje başvurusu geçersiz sayılacaktır.

 

Proje bütçesi değerlendirilirken, bütçenin gerçekçi olması (kurumun mali kapasitesi ve proje fikrinin uygulanabilirliği açısından), donanım ve insan kaynakları kalemlerinin bütçenin genel dengesi gözetilerek oluşturulmuş olması, bütçede yer verilen masrafların projenin amacı ve faaliyetleri ile ilişkilendirilebilir olması önemli olacaktır. Talep edilecek hibe miktarı sahadaki tecrübe, yıllık bütçe, insan kaynakları (tam zamanlı çalışan, gönüllü, üye, vb.) gibi faktörler dikkate alınarak belirlenmelidir.

 

Hibe almaya hak kazanan projelerin hibe ödemeleri belirli bir takvim doğrultusunda yapılacaktır. Toplam hibenin %40’ı, kurum ile imzalanan protokolün ardından projenin başlamasını takiben 5 iş günü içinde; %40’ı kurumun ilk Ara Rapor'u eksiksiz teslim etmesi ve Rapor'un onaylanmasının ardından 1 ay içinde; geriye kalan %20’si ise kurumun protokoldeki tüm yükümlülükleri yerine getirmesi şartıyla, Son Rapor'u eksiksiz teslim etmesi ve Rapor'un onaylanmasının ardından 1 ay içinde ödenmektedir.

 

Sabancı Vakfı’ndan talep edilen hibe tutarı projenin toplam bütçesinin %80’inden az olamaz. Örneğin; projenin toplam bütçesi 400.000 TL ise Sabancı Vakfı’ndan istenecek tutar 320.000 TL’den az olmamalıdır.

 

Proje kapsamında kullanılacak genel giderler ve diğer giderler kalemleri ayrı ayrı proje bütçesinin %10’unu geçemez.

Program kapsamında sadece kalıcı eser/bina yapımını öngören projeler desteklenmeyecektir. Bunun dışında kalan diğer türde donanım talepleri varsa, sunulan projenin gerçekleştirilmesi için kritik öneme sahip olmalı ve sabit kıymet ve demirbaş alımları proje bütçesinin %10’unu geçmemelidir.

Sabancı Vakfı, değerlendirme sürecinde proje bütçesinde kesinti veya değişiklik önerme hakkını saklı tutar.

 

2.4 Proje Süresi ve Uygulama Yeri

 

Bir proje en fazla 12 ay olmalı, projenin temel faaliyetleri Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilmelidir. Tüm projeler en erken 17 Temmuz 2023’te başlayacak, en geç 12 Temmuz 2024 itibarıyla bitecek şekilde planlanmalıdır.

 

Sabancı Vakfı Hibe Programı'na daha önce başvuru yapmış veya bu kapsamda hibe almış olmak Hibe Programı’na yeniden başvuru yapmanın önünde bir engel teşkil etmez. Ancak Hibe Programı kapsamında bir kurum en fazla üç yıl üst üste desteklenebilmektedir.

 

3. Öncelikli Hedef Kitleler, Sorun Alanları ve Çözüm Yaklaşımları

 

Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında öncelikli hedef kitle, konu başlıkları ve çözüm yaklaşımları Türkiye’de kadın, genç ve engellilerin temel sorunları ve ihtiyaçları yakından incelenerek aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

 

3.1 Hedef Kitle

 

Hibe Programı kapsamında kadın, genç ve engellileri hedefleyen projelere destek verilecektir. Başvuran kurumların hedeflenen kitleyi yakından tanımaları ve bu kitleyle geçmişte ilişkilenmiş olmaları önemlidir. Hedeflenen kitleyle bir iletişimin bulunmadığı durumlarda ise bu kitleyle nasıl iletişim kurulacağına dair izlenecek yolun proje başvurusunda detaylandırılması gerekmektedir.

 

3.2 Sorun Alanı

 

Hibe Programı kapsamında kadın, genç ve engellilerin maruz bırakıldıkları ayrımcılıkla mücadele etmek için eğitim ana başlığı altında; nitelikli eğitim, eğitime erişimin ve devamın desteklenmesi ile hak temelli yaygın eğitim çalışmalarına destek verilecektir.

 

Nitelikli Eğitim, Eğitime Erişimin ve Devamın Desteklenmesi: Bu alanda desteklenecek projelerle eğitimin okul içindeki niteliğinin arttırılması, eğitim sistemine erişimde zorluk yaşayan grupların eğitime kazandırılması ve devamlarının sağlanması hedeflenmektedir. Geliştirilecek projelerin aşağıdaki alanlardan en az birine değinmesi beklenmektedir:

 

  • ·      Nitelikli eğitime eşit erişimin sağlanması
  • ·      Özel eğitim ve kapsayıcı eğitimin niteliğinin artırılması ·
  •        Kız çocuklarının eğitime devamının sağlanması
  • ·      Yenilikçi eğitim metotları ve dijital yetkinliklerin geliştirilmesi

 

Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi: Bu alanda desteklenecek projelerle kadın, genç ve engellilerin veya bu hedef kitlelerle çalışan ilgili aktörlerin farkındalıklarının artırılması ve güçlenmeleri hedeflenmektedir. Geliştirilecek projelerin aşağıdaki alanlardan en az birine değinmesi beklenmektedir:

  • Haklara dair farkındalık ve güçlenme ·
  • Toplumsal katılım ve temsiliyet
  • Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele ·      
  • Bağımsız yaşam ve erişilebilirlik
  • İklim değişikliği ile mücadele

* Fiziksel ya da donanımsal iyileştirme çalışmaları ve meslek edindirme eğitimleri Hibe Programı kapsamına girmemektedir.

 

3.3 Çözüm Yaklaşımı

 

Hibe Programı kapsamında desteklenen etkili projelerin başarı unsurları aşağıda yer almaktadır. Projenizi yazarken bu konuları dikkate alabilirsiniz:

 

  • ·      Hak temelli bir yaklaşıma sahiptir. Ayrımcılığa maruz kalan kişilerin farkındalığını arttırarak hak arayışını destekler.
  • ·      Hedef kitlesini odaklı ve net olarak belirler. Eğer hedef kitleyi yakından tanımıyorsa önce ihtiyaç analizi yaparak buna göre uygulamayı belirler.
  • ·      Sadece eğitim vererek hedef kitleyi güçlendireceğini varsaymaz; hedef kitlenin erişebileceği imkânlar yaratır, çevresindeki aktörleri bilinçlendirir ve etkili çözümler geliştirir.
  • ·      Katılımcıdır. Hedef kitlenin maruz kaldığı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için hedef kitle ile birlikte çalışır, hedef kitlenin kendisinin çözümde aktif olmasını sağlar. Hedef kitle adına sözcü olmaz, hedef kitlenin karar verme mekanizmalarına katılımını sağlar.
  • ·      Hedef kitlenin kendi arasında dayanışma, danışma ve iletişimini arttırmak için çözümler sunar. Ön yargıları ortadan kaldırmak için hedef kitlenin farklı kitlelerle kaynaşmasını sağlar.
  • ·      İhtiyaç duyduğu alanda çalışan uzman kişi ve kuruluşlardan aktif destek alır ve proje oluşturma ve uygulama sürecinde bu kurumlarla ortaklaşa çalışır.
  • ·      Sorunları görünür kılmak için veri toplar, raporlar hazırlar ve sorumlu olan kurumlarla paylaşır. Fırsat eşitsizliği yaratan sistemleri iyileştirmek için yeni hizmet modelleri ve/veya önerileri geliştirir, uygular ve sonuçlarını paylaşıp öneri olarak sunar.
  • ·      İletişime önem verir. Kamuoyunu bilgilendirmek, konuyu/sorunu görünür kılmak için kampanyalar yürütür, yerel ve ulusal basını etkin bir şekilde projeye dahil eder.
  • ·      Kapsayıcılık ve çevresel etkiye önem verir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, erişilebilirlik, iklim değişikliği gibi konuları göz önünde bulundurarak faaliyetlerini planlar.
  • ·      Yenilikçidir. Projede eğitim alanında yeni ve yaratıcı metotlara yer verir.

YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
ANKETLER
Hibe projelerine proje teklifi yazma konusunda kendinizi yetkin hissediyor musunuz?
Bu ankete toplam 19 kişi katıldı.