Sevgili Hocam merhaba, Kendinizi tanıtır mısınız? STK yöneticisi veya aktivisti olarak nasıl bir deneyime sahipsiniz ve hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Ben Metin Balcı, Medya ve İletişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanıyım. Yaklaşık 40 yıldır çeşitli mesleki ve hak temelli STK’larda faaliyet gösteriyorum. 20 yıldır da Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Medya ve İletişim Akademisi Derneği’nde faaliyet gösteriyorum.
Söz konusu STK'nızı kısaca tanıtabilir misiniz? Misyonu, vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
MEDYA VE İLETİŞİM AKADEMİSİ DERNEĞİ
Derneğimiz; 3984 sayılı Kanun ve ona bağlı yönetmelik hükümleri çerçevesinde kurulmuş bulunan, havadan veya kablolu ortamda yurt içine ve yurt dışına yayın yapan ulusal, bölgesel, yerel ve kablolu yayıncılık lisansına sahip radyo ve televizyon kuruluşlarına, bu kuruluşların sahiplerine ve kuruluşlarda çalışanlarına yönelik eğitim ve araştırma çalışmalarını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Medya alanında çalışmayı arzulayan her yaş ve cinsten bireylere yazılı veya sözlü medya alanında meslek edinme veya mesleklerini geliştirme konusunda eğitimler vermek ve bu alanda sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarına medya ve halkla ilişkiler danışmanlığı ile bu kuruluşların prodüksiyon ve tanıtım işlerini yapmak amacıyla kurulmuştur.
STK'nızın hangi toplumsal sorunları çözmek veya hangi konulara odaklanmak için kurulduğunu anlatabilir misiniz?
Özetle;
- Örgün veya yaygın eğitim alanında veya bunların dışında, görsel ve işitsel yayıncılığın zorunlu kıldığı mesleki eğitimleri verir.
- Görsel ve işitsel yayıncılık alanında, eğitim ve araştırma yapmayı planladığı kuruluşlar arasında mesleki dayanışmayı güçlendirerek kaliteli yayınlar yapılmasını, görsel ve işitsel yayıncılığın ülke çapında gelişmesini ve kaliteleşmesini sağlamak üzere kurslar, seminerler, konferanslar düzenler, yurt içinde ve dışında eğitim olanakları sağlar.
- Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar fonlarından derneğin ya da üye kuruluşların yararlanabileceği projeler üretir, bunları duyurur ve gerçekleştirilmesini sağlar.
- Toplumsal Gelişim ve Girişim projeleri ile Sosyal Sorumluluk projeleri hazırlar, uygular.
- Derneğimiz sektörle bağlantılı meslek örgütü ve firmalarla işbirlikleri yapmakta, karşılıklı bilgi alışverişi içinde bulunmaktadır.
- Şiddete uğrayan bireyler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar ve engellilerin çalışma hayatına daha fazla katılımı için çalışmalar yapar, her türlü mesleki eğitim, kişisel gelişim işe ve işyerine uyum eğitimleri verir.
- Şiddete uğrayan bireyler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar ve engellilere yönelik yurtiçinde ve yurtdışında; kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişiler tarafından düzenlenen faaliyetlere katılır, proje başvurusunda bulunur ve proje yürütür.
- Şiddete uğrayan bireyler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar ve engellilerin toplumdaki pozitif veya negatif her türlü ayrımcılığına karşı mücadele eder, toplumdaki her bireyle eşit haklara sahip olması ve eşit biçimde hizmet alabilmesini sağlayacak sosyal devletin ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları sözleşmesinin gerektirdiği makul uyumlaştırmayla ilgili dijital platformlarda seslerini duyurur.
STK'nızın en büyük başarılarından birini paylaşabilir misiniz? Bu başarıyı elde etmek için hangi stratejileri kullandınız?
“Duy Sesimi: Çalışmak, Üretmek İstiyorum” Projesi
2016-2017 yıllarında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA)’nın “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” “DEZAVANTAJLI KİŞİLERİN SOSYAL ENTEGRASYONU İle İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ” HİBE PROGRAMI REFERANS NO: TRH4.1.ISEDP/P-03/0462 no’lu projeyi uyguladık.
Proje ile dezavantajlı gruplar içindeki genç erkek ve kadınlardan oluşan grupları aileye yük olmalarını önlemek ve Medya Sektörü içinde istihdamlarını sağlayabilecek mesleklere yönlendirmeyi amaçladık. Kendi öz bakım becerilerine sahip eğitilebilir fiziksel ve süreğen engellilerin yapabilecekleri hizmetler ve meslekler olarak belirlediğimiz MUHABİRLİK, TV/RADYO SPİKERLİĞİ, KURGU YÖNETMENLİĞİ, GRAFİK TASARIMCILIĞI, YENİ MEDYA İÇERİK YÖNETMENLİĞİ, MAKYAJ UZMANLIĞI (TV-SİNEMA-TİYATRO) ve KİŞİSEL GELİŞİM eğitimleri verilerek Medya sektöründe istihdama hazırlamayı hedefledik.
Öncelikle deneyimli ve yetkin bir Proje Çalışma Ekibi oluşturduk. Eğitimler için de alanında uzman ve yetkin 16 eğitimci 3 de sosyal hizmet uzmanı görevlendirdik.
Projemiz 4 kişilik Yürütme Kurulu tarafından izlendi, iç ve dış denetçiler ile harcama teyidi için bir Denetim mekanizması kuruldu. Bir mali Müşavir ve bir de yeminli mali Müşavir görevlendirildi.
Eğitimlerde 6 ay boyunca her meslek grubu için 10’ar katılımcıya toplam 60 engelliye 288’er saat meslek eğitimi, 144 saat de Kişisel Gelişim ve 96’şar saat de Ergoterapi ve Sosyal Hizmet grup odak eğitimleri verildi. Eğitimler için 9 atölye oluşturuldu.
Başlangıçta; Projenin tanıtılması ve meslek edinmeye yönelik kursiyer bulunması amacıyla sosyal medya ve web sitesi aracılığıyla duyurulara çıkıldı. Medya kuruluşları ile görüşmeler, yayınlara katılım sağlandı. Yine bu kapsamda Kamu ve yerel yönetimin ilgili birimleri ve engellilere yönelik sivil toplum kuruluşları ile yüz yüze görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde engellilere yönelik çalışan birçok STK’dan beklenilen iş birliği ve ortak çalışma isteği görülemedi, beklentilerinin farklı yönde olduğu tespit edildi.
Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hülya Kayıhan ve öğretim üyeleri ile engelli kursiyer analizi ve seçimi kriterleri konusunda iş birliği yapıldı.. Buna göre; seçilecek kursiyer adaylarının, Fiziksel, Bilişsel, Alt beceriler, Kişilik özellikleri (Deneyime açık mı?), Öz kararlılık, İşi sürdürebilme becerisi, İş yapısı ile ilgili beceriler, verilecek eğitimler sonunda yapılacak işin fiziksel ortamı, konularına ait engelli bireylerin değerlendirilmesi gerekliliği konusunda bilgi paylaşımı ve ölçme-değerlendirme çalışmaları başlatılması kararlaştırıldı. Daha sonra aynı birimde, 1 ay süre ile kursa katılacak kursiyer adaylarının seçimi yapıldı. 350’ye yakın engelli ile bire bir görüşme yapılarak, verilecek meslek derslerine uygun kursiyerler belirlendi.
Medyaya yönelik mesleki eğitimlerim için TRT’de ki uzman eğiticiler için gerekli izinler alınarak, MEB ve MYK tarafından oluşturulan modüller ile eğitim programı hazırlandı.
Ulusal ve uluslararası Engelli ve İnsan Hakları ve İstihdam Politikalarının yer aldığı bilgilendirme kitapçığı hazırlanarak Açılış ve Bilgilendirme toplantısında dağıtıldı.
Projemiz eğitimleri dezavantajlı gruplar içindeki genç erkek ve kadınlardan oluşan öz bakım becerilerine sahip eğitilebilir engellilerin yapabilecekleri hizmetler ve meslekler olarak; seçtiğimiz TV–Radyo Spikerliği, Muhabirlik, Yeni Medya İçerik Yönetmenliği, Kurgu Yönetmenliği, Grafik Tasarımcılığı, Makyaj Uzmanlığı alanlarında 60 engelliye eğitim başlattık. 6 meslek grubuna 9 atölyede 6 ay süren uygulamalı eğitimler sonunda, 10 eğiticiyle 288 saat mesleki eğitim, 2 eğiticiyle 144 saat Kişisel Gelişim eğitim, 2 ergoterapist ile 88 saat ergoterapi çalışması yapıldı. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlerin istihdamı için girişimlerimiz başlamış bulunmaktadır. 60 kursiyerin 23 tanesi Proje başvurumuzda öngördüğümüz ve yazdığımız “olası riskler” çerçevesinde çeşitli ameliyat, felç, hastalığın ilerlemesi gibi sağlık ve devamsızlık sebebiyle kursu tamamlayamadı. 6 aylık kurs süresince kursiyerlere ücretsiz öğle yemeği geliş-gidiş servis hizmeti sağlandı.
Kursu tamamlayanlara ölçme-değerlendirmeye tabii tutulan kursiyerlerimize Proje Kapanış ve Sertifika Töreninde başarı sertifikaları verildi.
Projemizin görünürlüğü ve farkındalık çalışmaları kapsamında gazete, internet siteleri, televizyonlar ve radyolarda haberlerimiz yayınlandı. Radyo ve televizyon Programlarına konuk olduk ve projemizi anlattık. Google arama ağı ve iş ortakları üzerinde reklamlarımız yayınlandı.
Eğitimler sonunda 1 çalıştay yapıldı. Eğitimler öncesinde kursiyerler 8’er adet farklı müfredat ve modül, 8’er adet da Eğitim notları hazırlandı ve kendilerine dağıtıldı. Bu modül ve müfredatlar kitap haline getirilip hizmete sunuldu.
Proje çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim ve faaliyetlerin profesyonel çekimlerinden elde edilen görüntüler ile Tanıtım ve eğitim filmleri ile bir belgesel film hazırlandı. Bu görseller dijital ve sosyal medyada yayınlanarak görünürlük ve farkındalık yaratıldı.
Proje kapsamında AB standartları, AB’de engelli hakları ve İstihdamında yenilikçi yaklaşımlar, Medya sektörünün ihtiyacı olan profesyonellerin sertifikalı eğitim programlarının engellilere adaptasyonu gerçekleştirildi. Ayrıca, proje ortakları ve öteki hibe faydalanıcıları arasında iyi uygulamaların paylaşılması ile STK’lar arası sivil toplum diyaloglarının kalıcı olacağı ve bundan sonraki projelerde sürdürülebilirlik kriterinin ön plana çıkması sağlandı.
Avrupa Birliği’nin EU 97/C/12/01 Engelli Bireylere Tanınacak Fırsat Eşitliği konsey ilke kararları ile 13 Aralık 2006 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilen Engellilerin haklarına ilişkin sözleşmenin Çalışma ve İstihdamla ilgili 27’nci maddesinin Türkiye’de yaşama geçirilmesi konusunda toplumun bilgilendirilmesi, mesleki becerilerin geliştirilerek istihdam olanaklarının sağlanması, Medya ve diğer sektörlerdeki kurumlar arasında işlevsel ağların oluşturulmasıdır. Bu amaçla Türkiye’de Medya sektöründe Engelli istihdamı konulu iyi uygulamaların paylaşıldığı ortak bir proje ve eğitim programının hazırlanmasını sağladık.·
Halen BM Engelli Hakları Sözleşmesi,1982 Anayasası,4857 sayılı İş Kanunu,5878 sayılı Özürlüler Kanunu,657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,5510 sayılı SSK Kanunu,AB İstihdam ve Meslekte Eşit Muameleye İlişkin Çerçeve ve Engellilerin Mesleki Rehabilitasyon ve İstihdamı Hakkında sözleşme bu ayrımcılığı engelleyen hükümlerdir.
Projemizin engelli istihdamı konusunda başta medya sektörü olmak üzere sosyal, politik ve ekonomik alanlarda istihdam bilincinin geliştirilmesi ve istihdamın sağlanması için bu alanda hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İŞKUR gibi yasa yapıcı ve yürütücülere, farkındalık yaratıcı bir örnek bir proje olduğunu düşünüyoruz.
Uygulama öncesinde öngördüğümüz kursiyerlerin böyle bir kursa katılım konusundaki isteksizlik, talepte yetersizlik, ailelerin isteksizliği gibi riskleri dernek olarak hazırlık, yönetim, katılım ve uygulama aşamalarında gösterdiğimiz aktif çalışma ile ortadan kaldırdık.
Projemizde yer alacak engelli hedef grubun, her türlü sağlık ve kaza riskine yönelik olarak ilgili kuruluşlardan sigortaları yaptırıldı.
Eğitimlerin yapılacağı atölyeler ve salonlar, hedef grubun engelli olmasından hareketle fiziki koşullara uygun hale getirildi.
Eğitim süresince kursiyerlerimizin dersliklere geliş-gidişleri için servis sağlandı ve her gün öğle yemeği verildi.
“Duy Sesimi: Çalışmak, Üretmek İstiyorum” Projemiz bu alanda Türkiye’de yapılan ilk proje olduğu için proje uyguladığımız Ankara ve Türkiye’de öncelikle büyük ilgi uyandırdı. Görünürlük ve farkındalık çalışmalarımız sayesinde Ankara dışından mail ve telefon ile bize ulaşarak bu projeye katılmak istedikleri bildiren yüzlerce birey oldu. Halen de proje kapsamında eğitim almak isteyenlerden telefon aramaları alınıyor. Engelliler ve ailelere gelince; evlerinden çıkmayan, sosyal ve psikolojik açıdan yıpranmış, istihdam ve para kazanma ümidini kaybetmiş bireyler, projemiz sayesinde hayata tutunduklarını söylediler. Yaptığımız engellilerin ev ziyaretlerinde de aileleri ve yakınları aynı ifadeleri kullandılar. Görünürlük ve farkındalık çalışmamız sayesinde bu tip projelerin kendi illerinde de yapılmasını arzulayan STK’lar ve yüzlerce engelli bizlere ulaştı. Projemizin sürdürülebilirliği açısından bu önemli bir etkendi. Ayrıca iyi uygulama kapsamında düzenlenen panellere panelist olarak katılıp, projemizi anlattık ve beğeni topladık. DESİP’in hazırladığı “ Hibe Projeleri İyi Uygulama Örnekleri Kataloğu’nda” ilk 20 proje arasında yer aldık.
STK'nızın karşılaştığı zorluklar nelerdir ve bunları nasıl aşıyorsunuz? Hangi önlemleri alıyor ve hangi kaynaklardan destek alıyorsunuz?
Bütün STK’larda olduğu gibi yönetimsel sıkıntılar yaşanıyor. Yönetim Kurulu ve üyeler STK stratejisine uygun çalışamıyor. Bütün işler bir-iki kişiye hatta sadece başkana kalıyor. İş ağırlığını aşmak için bir kat daha fazla çaba gösteriyoruz. Bu şekilde aşmaya çalışıyoruz. Herhangi bir kamusal kaynaktan destek almıyoruz.
STK çalışmalarınızda size ilham veren kaynaklar veya mentorlarınız oldu mu? Bu kişilerin size olan etkisinden bahsedebilir misiniz?
Herhangi bir mentörden yararlanmadık.
STK'nızın toplum üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz? Hangi ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanıyorsunuz?
Projeleri yürütürken çok etkili bir medya ve halkla ilişkiler stratejisi yürütüyoruz. Dolayısıyla toplumda nasıl bir etki ve farkındalık yarattığımızı bu şekilde ölçebiliyoruz.
STK çalışmalarınıza devam ederken başka ne gibi hedefleriniz veya planlarınız var?
Şu anda devam eden bu ay sonu bitecek olan ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından fonlanan “Kadın İnanç Aktörleriyle İletişim Kurmak, Kadın Haklarını Geliştirmek, Kadınlara ve Kız Çocuklarına Yönelik Şiddeti Önlemek” (iENGAGE) Projemiz ile bitirdiğimiz Duy Sesimi Projesi benzeri projeleri uygulamak için çağrıları değerlendiriyoruz.
(iENGAGE) Projemizin Amacı, Genel ve Özel Hedeflerinden de kısaca bahsetmek isterim.
Proje; iki hedefe odaklandı.
Proje öncelikle; kadına karşı şiddetin altında yatan sebepleri derinlemesine irdeleyerek (Lider Kadın Eğitici) inanç önderi adayların davranışlarını, tutumlarını toplumdaki sosyal normlara uygun bir şekilde dönüştürmeyi amaçladı.
Proje uygulama süresince; inanç önderi adayların “Lider Kadın Eğitici” kapsamında cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve kadına karşı şiddeti önleyici bilgilerle donanmalarını sağlayacak eğitimler verildi.
Proje ile Tokat, Gaziantep, Trabzon, Isparta ve Ankara’daki inanç önderi adaylardan (Lider Kadın Eğitici) kapsamında 230 kadın, şiddetin önlenmesi konularında eğitilerek, bu konuda yeterli becerilere ve okuryazarlığa sahip olmaları sağlandı.
Proje süresince; ağırlıkla öğretmen, öğrenci, memur, müftülük çalışanı, kuran kursu öğreticisi olmak üzere birçok meslek dalında kadın inanç önderi adayına kadın hakları ve kadına yönelik şiddeti önlemede aktif rol oynama kapasitelerini geliştirmeye odaklanan eğitim müfredatları geliştirildi.
Eğitim müfredatları beş ayrı eğitim başlığı ile beş aylık bir süreç içinde her bir eğitim için toplam 60’ar günlük bir eğitim dilimini kapsadı.
Toplam 230 kişinin her birine beş eğitim müfredatımız kapsamında 20’şer saat eğitim verildi. Böylece toplam 230 kişi için 4 bin 600 saat eğitim verilmiş oldu.
Projemiz; uygulama alanı içinde yer alan bütün illerde çok büyük bir ilgi gördü ve eğitimlerimizi 100 kişilik katılımcı taahhüdümüzün üzerinde 230 katılımcı ile gerçekleştirdik.
Gerek projemize gösterilen ilgi gerekse alan koordinatörlerimizin alan araştırmaları projenin başarısını ve hedef kitle tarafından büyük kabul gördüğünün göstergesi oldu.
Yazdığımız projeler kabul gördükçe derneğimiz amaç ve hedefleri doğrultusunda stratejilerimizi sürdürmeye çalışacağız.
Teşekkür ederim.
VAKİT AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Saygılarımla,
Av. Ali ULUSOY