Hibe duyuruları, projelerden haberleri, Erasmus, Erasmus+, Proje, Proje haberleri, Happy Kids, Hibe, Ali Ulusoy, Ulusal Ajans, STGM, Sivil Düşün

Proje Haberleri, projelerden haberler, hibe duyuruları, ortak bulma ve arama, proje yaygınlaştırma, iş ve eleman ilanları

Sayfa Adresi : https://www.projehaberleri.com/haber-detay/221_spina-bifidali-iki-kitap-yazari-arkadasimiz-akkiz-

BAŞARI ÖYKÜLERİ

Tümü

Spina Bifidalı iki kitap yazarı arkadaşımız: Akkız TIRAŞ ile söyleşi

(11 Ay, 5 Gün önce) 396 İzlenme 0 Yorum
Yani, çocukluğundan beri tekerlekli sandalyede yaşıyorsun. Okul hayatın nasıl geçti peki? Evet, çocukluğumdan beri tekerlekli sandalyede yaşıyorum. Okul hayatımda öyle çok önemli bir engelle karşılaşmadım. Sadece ilkokulda beni okula almak istemediler. O zaman Muharrem öğretmen diye bir öğretmen vardı. O, "Akkız kızımla ben ilgileneceğim." dedi, böylece okula aldılar. Muharrem öğretmen beni 4 'üncü sınıfa kadar okuttu. Kendime olan özgüvenimi onun sayesinde kazandım, arkadaşlarım da beni dışlamamayı, kendileri gibi görmeyi öğrendiler. Onlar sayesinde okulu sevdim ortaokul ve liseye başladım. Yani tek yaşadığım olumsuzluk ilkokula başlayamama korkusuydu. Eğer gerçek olsaydı ben de engelli bir birey olarak eve kapanacaktım. Burası ilçe olduğu için zaten aktivitem olmayacaktı. Ben okulun kendim için sosyal ortam olduğunu düşündüm hep. Şimdi de, lise mezunuyum, e-kpss sınavına hazırlanıyorum. Biz küçük ilçede yaşadığımız için imkanlar kısıtlı, üniversiteyi dışarıdan okumak istiyorum.

 

 

Akkız kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba! Ben Akkız Tıraş Kayseri'nin Sarız ilçesinde yaşıyorum. 21 yaşındayım. Sarız Sosyal Yaşam Merkezinde danışma görevlisiyim. 2 tane yayınlanmış kitabım var. Şiirler seslendiriyor ve öyküler yazıyorum. Kısacası, tekerlekli sandalyeme aşık, dört tekerleğim engel değil hediye olarak gören bir kişiyim. Akkızım.

 

Engel durumunuz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Anne karnında sağlıklı bir bebektim, fakat doğum esnasında hemşirelerin ellerinden düşürmesi nedeniyle omurgam zedelendi ve felç kaldım. Rahatsızlığımın ismi parapleji sıpnabifidadır.

 

Sizce başarı nedir?

Hayallere gidilen yolda pes etmeyip savaşmaktır. Başarı şans değil, çabadır. Kalpten isteyip dilde kalması değil, sabır ederek yürüdün yollara çiçekler ekmektir.

 

Engelli bir bireyin başarılı olma yolunda önüne ne tür engeller çıkıyor?

Engelli bireyler toplumun birer aynasıdır, fakat bizler sizler için varız cümlesi hissettirilmiyor. Engelimiz başarılı olmamızı kısıtlamıyor, toplumsal açıdan başarılarımız görülmüyor.

 

Bu zamana kadar başarabildikleriniz nelerdir?

Çocukluk hayalim olan kitap çıkarmaktı ve şimdi hayalimi gerçekleştirdim. "Akkız Zor Sınavlar Güçlü İnsanlar Yetiştirir" adlı otobiyografi ve "Akkız'ın Yakamozu" adlı motivasyon konulu iki kitabım var. Şu anda ise çocuklara masal kitabı çıkarmak hayaliyle adım adım ilerliyorum. Kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek ve iş hayatına atılmak da başarılarımdan bir tanesi. Durmak yok, yola devam!

 

Başarmayı isteyip de başaramadıklarınızdan da söz etmek ister misiniz?

Topluma umut olmak istiyorum. Kitaplarımın okunmasını ve insanlara bir şey katmak istiyorum, fakat toplumumuza derdimizi anlatamıyorum.

 

"Keşke"leriniz ve "iyi ki"leriniz nelerdir?

Keşke dediğim daha çok imkanım olsa ve hayatı dolu dolu yaşasam. İyi ki dediğim ise okula gitmem, ailemin bana destek olması, ne olursa olsun pes etmemek ve her yeni güne gülümseyerek uyanmak. İyi ki dediklerimden.

 

Sevgili Akkız zaman ayırdığın e söyleşiyi kabul ettiğin için teşekkür ederim.

Akkız ile yapılmış başka bir söyleşi  'Engelim benim hediyem' (kayserianadoluhaber.com.tr)  lnkinde..

 

Al ULUSOY


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
ANKETLER
Hibe projelerine proje teklifi yazma konusunda kendinizi yetkin hissediyor musunuz?
Bu ankete toplam 19 kişi katıldı.